ZenFest
Ajută-ne să împrăștiem iubire. Distribuie articolul în social media.

Cele cinci obiceiuri esențiale Zen care te vor ajuta să trăiești o viață echilibrată

Te întrebi uneori dacă trăiești sau nu o viață echilibrată? Este foarte ușor să-ți dai seama dacă trăiești o viață echilibrată, pentru că dacă o faci, atunci:

•Te bucuri de fiecare moment și de fiecare secundă a vieții tale.
•Treci foarte ușor peste dificultăți.
•Poti fi fericit fără un motiv anume.
•Poti să fii tu însuți și să iubești ceea ce ești.

Astăzi, într-o lume în care echilibrul tău este zdruncinat din toate părțile, poți avea impresia că te îndrepți în direcția greșită, indiferent de ceea ce faci. Echilibrul în viață ar putea crea impresia unei expresii teoretice, dar nu este așa.S-ar putea să dureze ceva timp până când descoperi calea spre care vrei să te îndrepți, dar în momentul în care o vei face, te vei simți o persoană puternică. Vei cunoaște energia și inspirația în fiecare zi a vieții tale. Viața ta va fi plină de aventuri uimitoare și de evenimente care vor face fiecare zi de neuitat. Nu-ți vei mai irosi viață petrecând zeci de minute zilnic contemplând asupra problemelor care s-au întâmplat în trecut.

O viață echilibrată implică ideea potrivit căreia viața ta va fi plină de evenimente pozitive care-ți vor aduce fericire în fiecare moment al vieții tale? Nicidecum.

Atunci când trăiești o viață echilibrată poți compensa mereu orice eveniment negativ cu restul enenimentelor pozitive care au loc în viața ta. O viață echilibrată este aceea în care munca și joaca se află într-un raport de egalitate. În cazul în care dorești să trăiești o viață echilibrată, atunci există cinci obiceiuri esențiale pe care este necesar să ți le dezvolți:

1. Conștientizarea momentului prezent și dezvoltarea atenției

Conștientizarea este foarte importantă pentru cei care doresc să trăiască în echilibru, deoarece îți permite să observi fiecare moment al vieții tale și să-l apreciezi. O persoană conștientă trăiește în prezent și nu este obsedată de trecut sau de viitor. Este important să planificăm pentru viitor și să învățam din greșelile trecutului, dar este mult mai important să ne arătăm aprecierea pentru cine suntem în acest moment cu scopul de a ne găsi bucuria în această stare.

Atunci când ești conștient de momentul prezent ești calm și nu iei decizii pe care le-ai putea regreta mai târziu. Atunci când ești conștient de momentul prezent te afli într-un echilibru cu universul.

2. Apreciază-ți corpul

Prin “apreciere” mă refer la grijă pe care fiecare dintre noi ar trebui să i-o acordăm corpului nostru. În cazul în care ești recunoscător pentru darul pe care l-ai primit – corpul tău – atunci este necesar să ai grijă de el. Asta înseamnă că vei face alegeri sănătoase în viață, că vei face exerciții fizice și că vei încerca pe cât posibil să scapi de viciile care-ți pot afecta sănătatea organismului.

Corpul tău este un instrument care îți permite să te bucuri de momentele minunate ale vieții tale și de aceea este necesar să ai grijă de el. O viață echilibrată nu poate exista fără un corp echilibrat.

3. Creativitatea

În fiecare zi ne confruntăm cu o mulțime de provocări și de alegeri. Unele dintre aceste provocări ar putea să fie ușoare, în timp ce altele ceva mai dificile. În cazul în care abordezi aceste provocări prin prisma creativității, atunci viața ta va fi plină de aventuri. În schimb, dacă te detașezi de propria ta creativitate, viața ta se va transforma într-un vis urât.

Creativitatea este un instrument minunat care ne permite să transformăm visele în realitate, să ne transformăm munca în joacă și să ne bucurăm de viață atunci când totul pare lipsit de sens.

4. Răbdare

Cu ajutorul răbdării putem depăși aproape orice obstacol. Răbdarea ne poate ajuta să transformăm visele noastre în realitate. Răbdarea ne poate ajuta să fim părinți, soți, prieteni și chiar străini mult mai buni. Dacă ești o persoană răbdătoare,  minutele petrecute în trafic sau la coada magazinului alimentar nu te afectează într-o așa mare măsură. Cu ajutorul răbdării poți vedea și cunoaște roadele muncii tale și toate eforturile tale vor fi răsplătite. În plus, o persoană care și-a dezvoltat această virtute nu va fi nevoită să-și petreacă timpul prețios supărată sau înfuriată. Răbdarea este cea care îți va dezvolta atenția și conștientizarea, iar acestea te vor îndrepta către echilibru.

5. Simplitate

Simplitatea este, probabil, cea mai importantă parte a echilibrului vieții. Atunci când îți construiești viața în jurul valorii de simplitate și reduci numărul de lucruri lipsite de importanță din viața ta, poți ajunge să trăiești fericit.

În echilibru totul este simplu. Există două opuse – alb și negru, iar noi trebuie să alegem calea de mijloc:

• Simplifică-ți programul de lucru pentru a nu fi nevoit să te gândești la o sută de lucruri în același timp;
• Simplifică-ți relațiile din jurul tău păstrând în viața ta doar persoanele cu adevărat dragi și scapă de cei cărora nu le pasă de tine;
• Simplifică-ți dietă făcând alegeri simple și sănătoase;

 

Sursa: http://e-dimineata.ro/cele-cinci-obiceiuri-esentiale-zen-care-te-vor-ajuta-sa-traiesti-o-viata-echilibrata/

Leave a Comment: