Află cum poți scăpa de convingerile limitative simplu și rapid - ZenFest
ZenFest
Ajută-ne să împrăștiem iubire. Distribuie articolul în social media.

Află cum poți scăpa de convingerile limitative simplu și rapid

Convingerile sunt niște reguli după care ne trăim viața. Acestea ne definesc calitatea vieții și limitele putințelor noastre.

Unele convingeri însă nu ne fac mereu bine, ba chiar ne fac să ne pierdem încrederea în sine, încrederea în cei din jurul nostru și ne pot ține în loc de la multe lucruri pe care ne-am dori să le facem.

De câte ori ți s-a întâmplat să vrei să vorbești în fața unui public despre o temă pe care o cunoști foarte bine și nu ai făcut-o din cauza convingerilor pe care le ai legate de tine, precum faptul că nu te pricepi la vorbitul în public sau faptul că nu ai voce destul de puternică, sau pur și simplu din frica de a nu dezamăgi și de a nu te dezamăgi?

Toate aceste convingeri sunt limite pe care ți le pui singur și care nu îți dau voie să faci ceea ce îți dorești cu adevărat. Toate acestea se pot însă schimba, prin schimbarea felului de a gândi, prin eliminarea gândurilor negative, prin eliminarea barierelor iluzorii din mintea noastră. Mai exact prin purificarea minții.

Indiferent dacă tu crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate 

 

Cum se nasc convingerile?

Pe tot parcursul vieții, aceste convingeri ne sunt “implementate” de către societate, părinți, sau chiar de noi înșine pe baza experiențelor acumulate.

De exemplu, dacă atunci când erai mic s-a întâmplat să spargi o cană și părinții te-au certat pentru asta, tu crești cu convingerea că dacă spargi o cană vei fii certat și la nivel subconștient te aștepți să se întâmple asta, pentru că tu crezi că asta e normalitatea. Ajungi să îți fie teamă să retrăiești acel moment pentru a nu fi certat din nou, sau pentru a nu te simți vinovat.

De cele mai multe ori din convingerile negative se nasc și frici, frici pe care le putem îndepărta, o data ce reușim să “dezinstalam” acele convingeri din structurile noastre.

Cum conștientizezi care sunt acele convingeri care îți fac rău?

Convingerile care sunt negative, limitative fără semn de întrebare și care sunt ușor de recunoscut pentru toată lumea, sunt cele de genul acestora:

  • Viața trebuie să fie grea
  • Nu merit să fiu fericit
  • Sunt urât/urâtă
  • Nu merit să primesc
  • Nu merit iubire etc.

Există însă și convingeri mai greu de “depistat”, convingeri care sunt mai “adânci” sau mai subtile. Acestea încep să fie diferite de la persoană la persoană în funcție de experiențele vieții. Convingerile negative vin desigur și cu un sentiment negativ, astfel încât crează un disconfort și o neplăcere în starea ta emoțională.

Ai încredere în intuiția și în sentimentele tale pentru a hotărî ce convingeri îți fac rău și care sunt cele care te sprijină.

Uneori știi că o convingere e negativă pentru că primești semnale din interiorul tău și știi că nu trebuie să te regăsești cu ea, că e o proiecție a unei experiențe de mult trecute sau e pur și simplu o proiecție a gândurilor tale, dar totuși nu știi cum să o controlezi, să scapi de ea…

Cum scapi de aceste convingeri?

Când una din convingerile negative apare, încearcă să o conștientizezi. Încearcă să îți dai seama de unde provine și care e cauza formării ei. De multe ori poate “ rădăcina” convingerii nu e atât de adâncă și îți poți da seama de unde provine, alteori e nevoie de mai multă “cercetare”.

De exemplu: Ai convingerea că nu poți avea încredere în cei din jurul tău. Încearcă să intri în acel sentiment și să te întrebi de unde provine această convingere. Care experiență a vieții te-a determinat să crezi asta? Ai trecut prin momente care ar fi putut-o declanșa? Care moment mai exact? Încearcă să retrăiești acel moment al vieții tale și imaginează-ți că orice s-ar fi întâmplat, poți ierta și poți trece peste. Nu trebuie să fie mereu așa.

Imaginează-ți că ții în mână o bulă mare de aer. Imaginează-ți cum vezi convingerea și sentimentele legate de aceasta înăuntrul ei, sau poate chiar întreagă amintire care a declanșat aceste sentimente. Acum împinge mingea în sus, dezlipindu-ți mâinile de ea, și las-o să plutească ușor spre cer, spre energia pură a universului. Privește cum aceasta devine una cu puritatea și pacea universului, cum se dizolvă în iubire și iertare…

Simte cum tot corpul respiră ușurat și relaxat. Acum ai lăsat acea convingere în mâinile universului transformând-o astfel în iubire.

O altă metodă benefică de a scăpa de aceste convingeri ar fi practica afirmațiilor pozitive zilnice. De exemplu, dacă ai convingerea că “viața trebuie să fie grea” și vrei să scapi de aceasta, transform-o într-o afirmație pozitivă și anume “viața este ușoară” sau “am tot ceea ce am nevoie ca viața mea să fie ușoară” sau orice fel de afirmație care rezonează cu tine. Repet-o pe tot parcursul zilei sau notează-o pe o foaie pe care să o ai mereu la vedere. Dacă după o zi de practică simți că încă rezonezi cu afirmația negativă, atunci lucrează mai multe zile pe ea, până când simți că cea pozitivă e mai puternică și acum te regăsești în ea.

Acestea sunt două dintre modalitățile pe care le poți aborda pentru eliminarea convingerilor.

Există însă și altfel de metode de a scăpa de aceste convingeri, precum practica meditațiilor pentru conștientizarea și purificarea gândurilor sau tehnica ThetaHealing – una dintre cele mai benefice terapii despre care o să îți povestesc în curând. 🙂

Până atunci însă, te aștept să îmi spui printr-un comentariu mai jos sau la adresa de email salut@zenfest.ro ce efecte au aceste practici asupra ta și ce schimbări pozitive ai observat in viața ta de zi cu zi.

Leave a Comment: